Ваша корпа је тренутно празна!
Rashladni sistemi
Rashladni sistemi
Zadatak rashladnih sistema je postizanje temperatura nižih od okoline i njihovo održavanje.Oni obuhvataju sve procese i postupke, kao i uređaje, postrojenja i komponente koji služe postizanju, održavanju i korišćenju temperatura nižih od temperature okoline.
U asortimanu rashladnih sistema nudimo:
- Hladnjače za voće i povrće
- Rashladne komore i hladnjače
- rashladni agregati
- Isparivači
- Čileri i toplotne pumpe
- Upravljački ormani
Šta je rashladni sistemi?
Rashladni sistemi se često nazivaju i hladnjačama, frižiderima, rashladnim vitrinama, komorama za hlađenje, a njihova namena je primena hlađenja najčešće u prehrambenoj industriji radi očuvanja lko kvarljive hrane. Hrana koja se drži u hladnjačama ili frižiderima ima produženi rok trajanja pošto niska temperatura značajno usporava rast i razvoj mikroorganizama, poput bakterija. Rashladni sistemi u zavisnosti od primene održavaju temperaturu ispod ili malo iznad tačke smrzavanja vode odnosno 0 stepeni Celzijusa.
Rashladni sistemi poput hladnjača i frižidera su ušli u komercijalnu upotrebu nekih četrdeset godina pre kućnih frižidera. Pošto su funkcionisali uz pomoć amonijaka koji je toksičan, nisu bili bezbedni za kućnu upotrebu. Pošto je u upotrebu uveden gas freon i rashladni sistemi su polako uvedeni u kućnu upotrebu.
U današnje vreme rashladni sistemi su podeljeni prema nameni i prema namirnicama koje se u njima čuvaju:
- -18 °C (zamrzivač)
- 0 °C (meso)
- 4 °C (frižider)
- 10 °C (poveće)
U poslednje vreme poklanja se velika pažnja uklanjanju starih rashladnih sistema pošto isparavanje freona uništava ozon, kako starije generacije frižidera i hladnjača izlaze iz upotrebe smanjuje se opasnost po ozona pošto rashladni sistemi nove generacije koriste gas pod nazivom HFC-134a umesto freona koji nema štetno dejstvo na ozonski omotač.